“Feeling of Contrast”: de FCI als aanvullende index voor de waarneming van kleurcontrasten

FCI Feeling of Contrast

De duidelijke beoordeling van zowel de kleurgetrouwheid als de kleurweergave zijn essentieel voor de juiste planning van bijvoorbeeld winkelverlichtingstoepassingen. Naast de totale hoeveelheid licht (Candela, lm) dienen de kleurtemperatuur (CTT, K) en de kleurweergave-index (CRI, Ra) als basis voor het beoordelen van een lichtbron. Maar zijn deze criteria nog steeds relevant in het tijdperk van LED verlichting?


Identieke CRI-waarden impliceren geen identieke kleurwaarneming

Een perfecte zwarte straler, of daglicht, bereikt een CRI van 100. De schaal loopt van 0 (slecht) tot 100 (uitmuntend). Een lichtbron kan een zeer hoge algemene kleurweergave-index (CRI, Ra) bereiken, zelfs als zijn spectrale gradiënt aanzienlijk verschilt van de gradiënt van een zwarte straler.

Dit kan komen door een beperkte kleurenset (8 kleuren) en de berekening van het rekenkundig gemiddelde van een klein aantal gemeten waarden als basis voor het bepalen van de CRI. Hoge en lage waarden in verschillende kleurengamuts kunnen elkaar bijvoorbeeld neutraliseren. In de praktijk betekent dit dat de kleurtemperatuur en de CRI alleen niet voldoende zijn om de lichtkwaliteit van LED modules te vergelijken.

Feeling of Contrast FCI

De nieuwe methode: de Feeling of Contrast-index (FCI)

Met het doel om LED lichtbronnen beter te kunnen beoordelen, ontwikkelden Japanse wetenschappers in 2007 een nieuwe methode voor het evalueren van de kleurweergavekwaliteit. Het doel van deze methode is om de subjectieve kleurwaarneming (Feeling of Contrast) te beschouwen en een meetbare vergelijkingswaarde vast te stellen.

Hoe wordt deze indexwaarde bepaald?

 

Formule om de FCI te bepalen

De FCI is gebaseerd op de vergelijking van de kleurruimte (Gamut, G) van een testlamp (T) met de kleurruimte van een standaard lichtbron (D65). De testmetingen worden verricht op een kleurenmonster met vier verzadigde kleurvlakken die zijn verlicht door de testlamp. De CIELAB kleurcoördinaten dienen als basis voor het bepalen van de kleurruimte.

OSRAM Video - FCI producttoepassing
OSRAM Video - FCI producttoepassing

OSRAM Video - FCI producttoepassing

PrevaLED Core Style is speciaal ontworpen voor de aantrekkelijke presentatie van goederen en de uitgekiende verlichting van winkels en etalage displays. Het voorziet in het bijzonder briljante witte en levendige kleuren. Deze video presenteert de PrevaLED Core style in een winkelapplicatie en toont de eenvoudige bedrading.

PrevaLED Core Z4

PrevaLED Core Style: de OSRAM oplossing met geoptimaliseerde FCI

LED modules, zoals de OSRAM Core Style, bieden de hoogste lichtkwaliteit voor winkelverlichtingstoepassingen. De Core Style modules bereiken een FCI van 138 en zodoende een vrijwel optimale waarde voor aantrekkelijke kleurweergave. Indien lage FCI-waarden worden toegepast, zien kleuren er nogal bleek uit. Hoge FCI-waarden laten kleuren er fel uitzien.

OEM-nieuws

Feeling of Contrast (FCI):
een nieuw tijdperk van lichtkwaliteit
© 2017, OSRAM GmbH. Alle rechten voorbehouden.
LED Floater Headline