Onderzoeksresultaten: goede verlichting verhoogt welzijn

Blauw licht verhoogt het welzijn.
06.12.2013
Applicatie:  Algemene verlichting, Licht is levenskwaliteit, Medische toepassingen
Technologie:  Elektronische voorschakelapparaaten, Fluorescentielampen, LED, Lichtmanagementsystemen, Armaturen
Doelgroep:  Architect, Steden en gemeenten, Installateur, Ondernemer van zorginstellingen

Onderzoeksresultaten: goede verlichting verhoogt welzijn

Net op tijd presenteerden OSRAM en de "Bergische Universität Wuppertal" interessante onderzoeksresultaten - waaruit blijkt dat de winterblues effectief kan worden bestreden met het juiste licht.

Overdag goed wakker zijn en 's nachts rustiger en dieper slapen, laten iemands welbevinden aanzienlijk toenemen in de donkere tijd van het jaar. Dit is het resultaat van een studie uitgevoerd door Prof. Dr. Jarek Krajewski van het "Bergische Universität Wuppertal" waarvoor OSRAM lichtoplossingen werden gebruikt in de "Jammertal Golf und Spa Resort" wellness hotel in Datteln, Duitsland.

De helft van het totale aantal van 80 proefpersonen werd blootgesteld aan normale verlichtingsomstandigheden typisch voor een hotel. De andere helft bracht hun tweedaagse verblijf door onder verlichtingsomstandigheden vergelijkbaar met de natuurlijke lucht, welke het menselijk lichaam activeert tijdens de dag en moe laat worden in de avond. Deze groep was in staat om zich beter te concentreren tijdens de dag en had minder last van slaapproblemen 's nachts. Tijdens de test werden langdurige ECG's uitgevoerd, bewegingssensoren werden toegepast en het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine werden gemeten.

"De resultaten laten duidelijk zien dat we ook wintervermoeidheid kunnen voorkomen in ons eigen huis", benadrukte OSRAM bioloog Dr. Andreas Wojtysiak. "Gedurende de dag is het belangrijk om voldoende licht te voorzien in koele kleurtemperaturen - bijvoorbeeld fluorescentielampen of LED's met een blauwachtige witte daglichtkleur, omdat ze een stimulerend effect hebben. Echter, lampen met een laag aandeel blauw in het lichtspectrum moeten bij voorkeur in de avonduren worden gebruikt - zoals halogeenlampen of LED lampen met een roodachtige warmwitte lichtkleur - omdat zij ervoor zorgen ​​dat het menselijk lichaam moe wordt. Het gaat erom om 's winters zoveel mogelijk tijd in de buitenlucht te besteden - natuurlijk daglicht is ideaal voor ons lichaam."

In het kort: Lichttips om de winterblues te bestrijden

Overdag

• Belangrijk: Zorg ervoor dat u wordt blootgesteld aan voldoende licht met een koele kleurtemperatuur!
• De juiste lichtbron: fluorescentielampen of LED's met blauwachtige witte daglichtkleur

's Avonds

• Belangrijk: Gebruik lampen met een laag aandeel blauw licht!
• De perfecte lamp: Halogeenlampen of LED lampen met een roodachtige warmwitte lichtkleur

Algemeen

• Belangrijk: Breng zo veel mogelijk tijd in de open lucht door om te profiteren van natuurlijk daglicht!
OSRAM-Nieuws

© 2017, OSRAM GmbH. Alle rechten voorbehouden.
LED Floater Headline